www.semanarioserbio.com
Mayo 17, 2012, 08:59:50 *
Bienvenido(a), Visitante. Por favor, ingresa o regístrate.

Ingresar con nombre de usuario, contraseña y duración de la sesión
Noticias:

Inicio   Ayuda Buscar Ingresar Registrarse  
Páginas: [1]   Ir Abajo
  Imprimir  
Autor Tema: Pitance  (Leído 676 veces)
Lana
Newbie
*

Desconectado Desconectado

« : Octubre 03, 2009, 01:20:03 »

Bog, ljudi!
Konacno forum sa konkretnim i korisnim informacijama.
Nalazila se u spaniji, gradu Valladolidu.. pa razgovarajuci s ljudima skuzila da bi tu mogla upisati master, predala papire i ne znam na koju foru su me primili bez da sam diplomu ovjerila haskim pecatom (prijevod sam primila). Sad bi se trebala vratiti u Hrvatsku kako bi rijesila vizu i mislim da postoji mogucnost da se to mogla izvede (ic doma, rijesit ostale papire i vratit se prakticki bez kinte). Ono sto me zanima me pitanje zaposlenja. ...kolko sam skuzila tu ne mozes tu legalno raditi, jedino u  slucaju da je vezano za struku koju si upisao (pa se kao usavrsavas) ili da si tolko poseban da u cijeloj spaniji nema covjeka koji te moze zamijeniti u tome. Ono sto me zanima je, posto bi pri povratku hitno trebala smisliti neki job,  ako me uhvate kako radim u nekom birdsu dal me mogu deportirati i koje su tocno posljedice, da li kad dobijes NIE (to bi trebala dobiti, zar ne?) dobivam pravo bar na neki minimalan fond sati koje smijes odraditi kao njihov student.
Pa ako netko mi moze pomoci da to saznam.. bas bi bila zahvalna!

K O P A O N I K
Administrator
Hero Member

« Respuesta #1 : Octubre 03, 2009, 05:55:13 »

Dobrodosla na forum!
Koliko mi je poznato, ako si student i imas uredne papire, mozes da radis pola radnog vremena u bilo kojoj struci. U svakom slucaju, trebalo bi da se raspitas u policiji, u odeljenju za strance (Extranjería), tamo gde ce ti izdati NIE.

Soj011
Sr. Member

« Respuesta #2 : Octubre 04, 2009, 10:21:04 »

Lana, lepo ti je vlasnik sajta pozeleo dobrodoslicu, ali ja kao clan imam pravo da se malo raspitam o tebi, onako u prvom licu, da li si ti Lana hrvatica ili si ti srpkinja iz danasnje hrvatske.  Naravno, mozda si ti od roditelja japanaca, pa se rodila pre ne vise od dve decenije na podruciju danasnje kro, ali bilo kako bilo, ja bih voleo da se ti izjasnis, da bi i ja kao clan ovog foruma mogao da se postavim na pravi nacin.

U slucaju da si hrvatica, onda bih smatrao da si ti ovde da bi nas, preostale prave srbe zajebavala, posto mislis da smo svi srbi postali izdajice, a puno nas je srpstvo (eto i veliki procenat danasnjih hrvata su poreklom srbi, jednom davno neki koji prodase veru za veceru, prem da ih ja ne krivim, zivot je nekome majka, nekome maceha) pa ko velis, posto se ti sabani srbi loze na, sada kro primorje, posto pate za nasom glazbom, i dalje se dave u nasim bajaderama i pate za nasom hranom jer ih to neodoljivo podseca na detinjstvo, onda idem na njihov sajt, pa ce oni da budu ljubazni prema meni.

Kopaonik je pravi srpski domacin, i mislim da to tako treba, i da je ispravno.  Pravoslavno hriscasnki, biti fin i prema dakazano jednim od najvecih srpskih neprijatelja. 

Ja u drugu ruku, mogu da pitam ko si i sta si, dal si voda il si vino.  Jer, Jasenovac stoji izmedju hrvata i srba, Vatikan stoji izmedju hrvata i srba, tako da posto se razumemo samo zbog jezika, ne znaci da bi trebali uopste da komuniciramo.

U slucaju da si srpkinja iz te zemlje pored srbije, dobrodosla na forum i zelim ti sve najbolje.  Ako se u policiji u odeljenju za imigraciju ne informises potpuno, a ti napisi da te dalje uputimo ne bi li ti bilo bolje u lepom Valjadolidu.

Iz citanja vidim da tvoj srpski je delimicno kroatizovan.  Kad stignes poradi na tome, nekako glupo zvuci.  Potpuno kao ti kro, ubacaju strane reci u govor i pisanje, sto onda ne promene skroz jezik, uzmu eng i onda sve napisi na eng, a ne samo frendica, spika, job, itd itd.

Hoce li vise pobeci od sebe?

I jedna sala za kraj, malo da razbijemo ozbiljnu atmosferu.

Da li znas koje su dve najnesrecnije zemlje na svetu?
Hrvatska, ima more, a nije Italija
Bosna, puna muslimana a nije u turskoj.

Sami protiv svih i ko ih ....
Lana
Newbie
*

« Respuesta #3 : Octubre 05, 2009, 11:34:42 »

Al smo se raspisali  Sonrisa
Hrvatica sam, pa moj srpski mora da bude kroatizovan, a ti vidi sam, jel voda il vino Guiñar
Eto bas sedim (jel bolje?) guseci se u bajaderama i slusajuci dobru glazbu.I nisi pohvalio srpske filmove, koje takodjer volimo da gledamo.
Dobra ti sala, razbio si dramaticnu atmosferu, moram da te pohvalim (jel napredujem?).
Na stranici http://www.tuabogadodefensor.com/01ecd193df148a228/01ecd193e0147c604/01ecd193e20a98803.html
stekla sam dojam da nema sanse da se negdje zaposlim, zakonom zabranjeno, pa se pitam dal da uopce uplacujem novce za upis na studij (uostalom, imam samo za uplatiti minimum od 30 credita, al dobro i to je nesto).
Ha?
Pozdrav vlasniku sajta
Afrikanac
Hero Member

« Respuesta #4 : Octubre 05, 2009, 03:10:24 »

Lana,
dobre su i voda i vino, a nije ni gemist los hohoohoh
Predje ti kroz Sojevu unakrsnu vatru nonsalantno, bravo. Svi prolaze ovu fazu, dodje ti kao sezonska gripa, ali ne brini, u biti nije opasan.
Vjeruj mi da bih sada ubio zbog Bajadere...
A sto se tice posla, dobro su ti rekli, imas pravo na pola radnog vremena, to jest 4 sata dnevno, ali na osnovu tog posla ne mozes srediti svoj status u Spaniji dugorocno, hocu reci da kad vise ne budes imala pravo da boravis ovdje kao student moraces ostaviti i studije i posao i zemlju. Ostaje ti rijesenje da dobijes ponudu za ozbiljno zaposlenje pa bi to morala srediti kroz ambasadu Spanije u Zagrebu, ili ako te vise ne budu interesovali momci mogla bi se samo udati za drzavljanina ove zemlje heheheheheheeh

samo nek' s'e zdravo
Lana
Newbie
*

« Respuesta #5 : Octubre 05, 2009, 10:03:23 »

Zahvaljujem
vidjet cu dalje sto se tu moze, makar mislim da ipak necu to moc izvesti ove godine..
o daljnjim zbivanjima bit cete obavjesteni
Soj011
Sr. Member

« Respuesta #6 : Octubre 06, 2009, 10:42:09 »

Lana, s obzirom sta si, onda je zakljucak, da nit si voda nit si vino.

Mislim da je najbolje da se vratis u kro, da se udas i da imas male kroate, jer se nadam da moj narod nije rekao poslednju rec u prici sa vama, pa ce vam trebati ljudstva da odbranite ono sto mi mislimo da je nase, pa ko je bolji nek njemu pripadne.

Najprakticniji savet je da odes u neku zapadnu zemlju gde je ustaska imigracija jaka, onda oni mogu da ti pomognu za pare i posao, ovde vas po spa nema, pa bi morala mnogo vise da se pomucis.  Ali zato bi ti svabske zemlje bile odlicne, o australiji i argentini da ne pisemo.  A eto, argentina i urugvaj, imaju lepu klimu, spanski se prica, tvojih dosta, imaju, mogu da ti pomognu. 

Ili otvori sajt kroataseminario, pocni da prodajes bajadere, jogurt, zivotinjsko carstvo, jer uvek ima onih koji su u nekom tripu za tu hranu, pa bi i ti kao i drugi hrvati, mogla srbima da uzmes pare.  Nisu oni srbi, ali tako im pise u lk, sto tebi nije ni bitno, ali bi uspela da zaradis, i da zivis u lepom valjadolidu, ne bejah skoro, ali je lep to grad.

I kao sto parola kaze, danas u Beogradu, sutra u Kninu.
Nije originalna, ali je bolja od originala, hahahaha

Lana
Newbie
*

« Respuesta #7 : Octubre 27, 2009, 10:35:49 »

Eh pa citajuci ovaj tvoj post nisam mogla da se ne zapitam jel mozda iza ovog tvog s dodje jedan r, a prije slova j jedan l. Samo ne znam kako da interpretisem ovaj 11, mozda govori o generacijama unazad (iz neke daleke si ti dinastije onda).
I  zasto stalno te bajadere spominjes, jel te mozda majka hranila samo njima kad si bio dete, umjesto da ti lepo dadne malo mleka, sto je dobro i za zdravlje.

Ali nesto vidim da si se silno potrudio da mi pises, pa ti ipak zahvaljujem na ulozenom trudu, da ne prizeljkujes ti tajno da dodjes u kroata u turizam, pa te zato ja srcano pozivam, i necu da ti naplatim boravak, kao drugi hrvati.
Sto se tice svapskih zemlja one me ne privlace, a ove ostale su mi daleko, ipak bi ja volela da kad pozelim da mi ne bude tako skupo probrckat se  po Jadranu.
A mozda bi i tebi dobro doslo malo mora, lijeci od ironije i sarkazma, ali ako volis puno bezveze da lajes, samo ih povecava i posledice mogu da budu kobne, tako su mi bar rekli.
hahahahha i tebi
Soj011
Sr. Member

« Respuesta #8 : Octubre 27, 2009, 11:08:23 »

Posto je uglavnom velika vecina danasnjih Hrvata odrod Srba, onda i ne cudi ono sto je Ducic rekao o vama, "da ste najhrabriji narod na svetu, ali ne zato sto se niceg ne plasite, nego sto se nicega ne stidite".  Tako da me i ne cudi da si pocela da koristis ruzne recenice, da vredjas tipa "lajanje".
Vi, Hravti ste toliko ne kvalitetni da je nama Srbima lako da budemo bolji od vas i da opet ispoljimo nase pravoslavlje u tome da ja necu da koristim ruzne reci pisuci tebi, a cak ti necu ni zameriti, po onome, 'da im bude oprosteno, jer ne znaju sta rade'.

Razumem te da ti je teze da pojmis moj nadimak, jer iako Hrvati pricaju srpskim jezikom, posto nije njihov duhovni jezik, onda neke reci i ako imaju u recniku, ne mogu da ih shvate, jer je vise duhovnog nego bilo kog drugog tipa.  A kad vec dodje do brojeva, ima ona divna pesma Bajagina o BGu, 442 do Beograda, pa eto ti mali rebus, ne bi li odgonetnula ako nista drugo a onda brojeve u mom nadimku.

Jeo sam ranije dosta slatkisa, te bajadere valjda najmanje.

Kro turizam, kao ni nikakav balijski turizam, a od skoro ni cg turizam ne prizeljkujem, daleko bilo, bejah toliko puta, a sa ushicenjem cekam da jednom to opet bude sve srpski turizam, kao nekad davno, a i ako nikad ne bude, onda nista, ostah bez suncanja u kro turizmu, a i ovako ce biti previse ljudi, pogotovo vasih fudbalera npr, koji posto se nisu kvalifikovali za SP u JAfrici ce moci siti da se naodmaraju, hahahahhahahaah

Sem togo sto ti je poznavanje jezika slabija strana, mozda ti je i geografija na tankom ledu, to sto grad u kastija i leonu u kom si, nema more, to ne znaci da drugi gradovi u spa nemaju more.  Pa mi je bas prijatno kupanje na mediteranu, bese lepo ovo leto, pa od toga mora i plaze, mozda i toliko zezanje, a delovi istog izmedju mnogih su i ironija i sarkazam. 

Sto se tice ovog foruma, mislim da je jedna hravatica kao ti, taman dovoljno, da ne napisem previse, tako da nemoj da nam dovodis jos papista ovde. 

Mozda jednog dana, mi Srbi, ispravimo to da nam se narod osipa, pa se u nasem samo prekoru i preporodu i vrate ako ne svi, a ono mnogi odrodi, pa ti budes ovde nasa, srpkinja.   Dotle, drz se, i sredi papire za spaniju za sljaku.

Lana
Newbie
*

« Respuesta #9 : Octubre 31, 2009, 05:43:04 »

Ma znas sta, procitala sam tvoj post i mogu ti reci da ..bezveze!
Napisao je Balasevic i jednu lijepu pjesmu, na stanici u Puli, gdje sam rodjena.
U biti uopce ne kuzim tu ovu tvoju spiku, i nit ne zelim.
Moje iskustvo je da najbliza osoba u srednjoj skoli je susjeda, srpkinja. O tome nikad nismo ni pricale.
Bivsi decko se doselio iz Nove Gradiske u Pulu. za vrijeme rata, srbin.
Njegovi su me ful volili i o tome svemu nikad nije bilo govora.
Doduse u Istri nikad nije ni bilo rata i opcenito Istra nije nacionalisticki nastrojena (pitam se odakle tebi to).
I toliko, nikad necu razumijeti mrznju na temelju nacionalnosti. I te price mi se uopce ne slusaju.
Pa ako imas o necem drugom da razglabas, u redu. I ako ti smeta sto sam hrvatica, ne pisi!
Pitam se odakle uopce jedom (pretpostavljam) mladom covjeku takve brije. Ja razlikujem ljude i govna, pa ti vidi.
A govana ima svih nacionalnosti.
Od spanije morala odustat, nisam ni znala koliko traze novaca na racunu do izrade vize.
Afrikanac
Hero Member

« Respuesta #10 : Octubre 31, 2009, 10:23:15 »

da si htjela doci u Spaniju prije par godina, odmah bi se zaposlila cim bi dosla, a sada ti je valjda jasno da nije ni ovdje veselo sto se tice zaposljavanja, inace bih ti savjetovao da dodjes sa 1000€ u dzepu i da trazis da se zaposlis bez ugovora, ako nista drugo barem za sankom u nekom kaficu ili nesto slicno, imas pravo da boravis kao turista 3 mjeseca i u tom periodu bi valjda pronasla poslodavca za ozbiljnije zanimanje ako bi ozbiljnije trazila... ali sada stvari stoje drugacije, ne bi te niko primio da radis bez papira jer se boje inspekcije, a posla jednostavno skoro i nema. znam za jedan slucaj od prosle godine, dosla je prijateljica da uci 6 mjeseci i morala je pokazati da ima na racunu 2000€, ne znam koliko su tebi rekli ali ne bi trebalo biti mnogo vise od toga...

samo nek' s'e zdravo
Soj011
Sr. Member

« Respuesta #11 : Octubre 31, 2009, 10:46:45 »

Ja razlikujem ljude i govna, pa ti vidi.
Moj vidjenje, da zbog shvacenje razlike, i onoga sto preovladava u kro, ti si odlucila da odes iz kro. Sonreir

K O P A O N I K
Administrator
Hero Member

« Respuesta #12 : Octubre 31, 2009, 11:23:21 »

Soj 011, zuti karton ;-) Ma zezam se...be cool, sto bi se reklo u Beogradu.

Politika hrvatske drzave i (nazalost) dobrog dela hrvatske crkve prema srpskom narodu sigurno zasluzuju istu ocenu i po tvom i po mom misljenju, tu nema nikakve dileme. Druga stvar je, medjutim, covek hrvatske nacionalnosti. Nisu ni ti tamo svi ustase, sigurno. Nazalost, ovi su mnogo bucniji (i krvolocniji) ma odvlace vise paznje.

Da bi dokazali da smo mi srbi ipak ozbiljan narod, moramo da postujemo goste na forumu, narocito one koji traze pomoc. I to je nacin kako moze da se iskaze patriotizam (a i jos neke lepa osobine).

Nista ti nemoj da se ceses iza uveta, znas vrlo dobro da si na ovaj forum (sem ako ne prodam Semanario serbio) uvek dobrodosao i da nikada niko nece skinuti ili menjati tvoje komentare, samo te molim da razmislis da li je bas uvek neophodno biti ostar.

Mogao bi, naprimer, da pozoves lepo devojcicu da dodje kod tebe dok se ne snadje, pa da je izvedes setnju da vidi grad, pa u bioskop.....Sigurno bi tako imala mnogo lepse misljenje o srbima nago citajuci komentare malo ostrije nego sto je to neophodno. Ja da nisam ovako stidljiv, siguno bih to uradio  Sonreir Sonreir Sonreir Sonreir Sonreir

Soj011
Sr. Member

« Respuesta #13 : Noviembre 01, 2009, 11:08:41 »

Prosto neverovatno, pa zar je moguce biti ostar prema njima. Sonreir  No dobro, prihvatam zuti karton, i trazim od trenera da me menja, da ne bi dobio dupli zuti pa da ne mogu da ucestvujem u sledecem mecu.  Nego, mi se prevrnuo stomak kad sam video tkz hrvatski na ovom forumu, malo mi je ovih sto su jos po nesto i srbi, pa kad sam ovu video, reko 'da li je moguce', da li ce nas ikad vise ostaviti na miru, ili svi da se preselimo u tri .......

Ali, posto se vodim mojim porodicnim, vec vekovnim junastvom, necu zanemariti ni cojstvo, cuvati druge od sebe.  Pa se zavetujem, a moja rec, je vera najaca, da necu vise u bilo kakvo pisanije sa bilo kojim forumasem koji nije srbin.  Ima dosta ovde spanaca pa sa njima mogu na miru da radim "pletenje bezumne skupstine". 

Marineta
Newbie
*

Zbogom Srbijo!

« Respuesta #14 : Diciembre 17, 2009, 12:17:44 »

Ovog momenta rasprsile su se sve moje iluzije o ovom sajtu...Kakvo razocaranje.

Soj011- ako si novopeceni "spanac", mislim da to ipak nije za tebe i trebao bi se vratiti u nasu lepu Srbiju, u njoj raditi i OD NJE ZIVETI kad je tako divna. Stvarno imamo razloga da se dicimo svojim poreklom i potezima vekovima unazad kroz istoriju...za medalju! Uopste mi nije jasan napad na ovu hrvaticu, po tom pitanju sam neutralna jer me to uopste i ne zanima, naravno grupi ljudi odgovara da se nastavi mrznja izmedju svih okolnih poreklom srpskih naroda pa se to siri kao virus godinama.
Posebno razocarenje je KOPAONIK-ova podrska..bar bi moderator trebao biti neutralan. Strasno...
Zato vi lepo obojica, ako ste zavaljeni u svoje foteljicama negde u Barsi, Madridu i sl...vratite se svojoj otadzbini i pomozite joj da bude ono sto zamisljate u svojim glavama da jeste, pa ce sve ovo sto pisete imati smisla.
A ako ste vec ovde a i dalje se toliko dicite..onda vam nema spasa!  Sonreir
Páginas: [1]   Ir Arriba
  Imprimir  

Ir a: