Mattafix
Newbie
|
 |
« : Marzo 04, 2009, 04:35:39 » |
|
Pozdrav svima, nedavno sam slucajno pronasao sajt  , pa rekoh da vam se pridruzim i uzgred postavim neka pitanja. S obzirom na to da bih u septembru ili oktobru trebalo da idem u Barcu na postdiplomske hteo sam da pitam par pitanja u vezi dobijanja vize na godinu dana,tj , konkretnije u vezi zdravstvenog pregleda koji traze, gde se vadi i sl., ako je neko imao prethodno iskustvo sa time, posto umeju da budu malo neodredjeni u ambasadi , a nase sluzbe jos zbunjenije. Jos jedno pitanje me mori  , ako znate koliko se krecu cene iznajmljivanja stanova u Barseloni,neki pristojniji kraj, do 40, 50m2? Nadam se da ne pitam previse , a ako nekom mogu da pomognem oko prijava za fax, uslova ili slicno , tu sam. Pozdrav
|
|
|
|
|
|
|
|
|
K O P A O N I K
Administrator
Hero Member

|
 |
« Respuesta #1 : Marzo 05, 2009, 10:20:49 » |
|
Dobrodosao, ja sam prosle nedelje razgovarao sa konzulom ambasade Spanije u Beogradu u vezi vize za jedan pomalo specifican slucaj. Moje iskustvo je krajnje pozitivno, dobio sam sva potrebna objasnjenja bez ikakvih problema. Savetujem ti da se informises u ambasadi, verujem da ce ti pomoci.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mattafix
Newbie
|
 |
« Respuesta #2 : Marzo 05, 2009, 06:55:47 » |
|
Hvala na dobrodoslici, Trazio sam i ja informacije, nisu bili neljubazni ili slicno ,ali nisu ni previse odredjeni. Do konzula se tesko dolazi  , a nizi cinovnici ili telekomova sluzba o tome veze nema, na zalost, ali valjda cu naci nesto.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Soj011
|
 |
« Respuesta #3 : Marzo 13, 2009, 04:39:12 » |
|
Uobicajeno stan u Barseloni, tipa garsonjera, jednosobni, u normalnoj zoni, prem da su skoro sve zone u bcn po meni normala, je od 700 eura.
Ne znam koje je tvoje stanje i tvoji pravci, ali mislim da je za pocetak bolje iznajmljivanje sobe u stanu koji se deli sa ostalim ljudima, pa kad malo osetis grad, da onda ides na varijantu stan. Na sve to, moze da ti se desi, da kao stranac to iznajmljivanje stana ide malo teze. Ali, stara poslovica vazi za ceo svet, a posebno za kapitalizam, para vrti gde burgija nece ili ona druga isto dobra, sto nemozes sa parama, mozes sa mnogo para.
Srbija je vecna dok su joj deca ziva.
|
|
|
|
|
|
Sami protiv svih i ko ih ....
|
|
|
|
Evelina
|
 |
« Respuesta #4 : Marzo 24, 2009, 11:01:07 » |
|
Ja sam se juce prijavila za vizu na godinu dana, posto sam upisala doktorat na Universidad Autónoma de Madrid, i mogu ti reci da sam se bas pomucila dok sam prikupila dokumenta. Lekarsko uverenje je zelene boje, ima 4 lista i izgleda isto kao uverenje za zaposlene. Vadi se u bilo kojoj Medicini rada. Ako si iz Beograda, pogledaj na sajtu koja Medicina rada je najbliza tvom stanu (mada mi jedna drugarica rece da mozes da se pregledas i na Studentskoj poliklinici). Ja sam se pregledala u Vojvode Vuka, kod Novog Groblja, jer zivim na Zvezdari. Moras da odes u Medicinu rada, da uzmes uplatnicu od njih i u posti uplatis novac za pregled na njihov ziro racun. Obicno kosta izmedju 2700 i 3200 dinara. Sutradan rano ujutro, u 7, poneses uplatnicu, licnu kartu i overenu zdravstvenu knjizicu i javis se na salter. Pregledi sa cekanjima znaju da potraju i do dva sata. Vade ti krv, dajes urin na kontrolu, radis EKG i spirometriju, ides kod ocnog i snimaju ti pluca. Posle toga ti lekar opste prakse popuni to zeleno uverenje sa rezultatima dobijenim od svih tih pregleda i upise da li si sposoban za putovanje ili ne. To uverenje overavas u sudu haskim pecatom (apostilom)-1500 dinara, i onda ti ga na spanski prevodi sudski tumac-1000 ili 1200 dinara po strani, zavisi kod koga se nadjes. Spisak sudskih tumaca za spanski isto imas na Internetu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mattafix
Newbie
|
 |
« Respuesta #5 : Marzo 24, 2009, 07:24:08 » |
|
Hvala puno za detaljan info... Koliko pregleda covece , kao da ides da igras za Real , a ne da studiras...  I jos koje pitanje je l sva dokumenta moraju biti overena i prevedena? I koliko na kraju ispadne finansijski sav posao oko dokumenata, bar priblizno? Pozdrav
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Evelina
|
 |
« Respuesta #6 : Marzo 24, 2009, 08:18:21 » |
|
Ovde su ti nabrojani svi dokumenti koji ti trebaju za studentsku vizu duzu od 90 dana ( http://www.maec.es/subwebs/Embajadas/Belgrado/se/MenuPpal/Vize%20Srbija/Documents/08StudijeViseOd90dana.pdf), videces da na listi stoji da diploma, uverenje o nekaznjavanju i lekarsko uverenje moraju da se prevedu kod sudskog tumaca (pre prevodjenja kod njega moras da overis ta tri dokumenta haskim pecatom u Prvom opstinskom sudu). Sva dokumentacija oko dobijanja vize kostace te mnogo zivaca i oko 500 evra. Da ne spominjem da se i viza placa 5300 dinara kad dodjes da predas dokumenta. Grrr! Iako smo studenti, ali, molim Vas lepo, bicemo u Spaniji duze od 90 dana, naplacuje se boravisna taksa... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mattafix
Newbie
|
 |
« Respuesta #7 : Marzo 25, 2009, 02:17:06 » |
|
Gracias de nuevo  Jos cu malo da te smaram i tu je kraj, bar se nadam  Je l bilo obavezno da predas neko pozivno pismo da ces ziveti kod nekog ili neki ugovor o smestaju za vreme boravka? Znam da za Francusku vizu moze da se prodje i bez toga, ali vidim da Spanci traze, bar na papiru nesto slicno...Mozda i uspem da zavrsim neko pozivno , ali za ugovor mi se bas i ne isplati tek tako...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Evelina
|
 |
« Respuesta #8 : Marzo 25, 2009, 06:45:37 » |
|
Potrebno ti je pozivno pismo, ali ako ces da zivis kod nekoga privatno, to jest ako te drug, drugarica ili rodjak zovu kod njih da stanujes, treba da otkucaju na strani formata A4 da ces da budes kod njih, da napisu koliko te znaju, da naznace koliko dugo (mora najmanje mesec dana) ces stanovati kod njih i da ti posalju skeniranu svoju licnu kartu, pa ti to posle odstampas i prilozis sa pismom. Nadam se da ovo pomaze. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mattafix
Newbie
|
 |
« Respuesta #9 : Marzo 27, 2009, 02:48:02 » |
|
Naravno da pomaze, mada sadrzaj mi se ne svidja mnogo  , ali nema veze moracu se pomucuti 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Evelina
|
 |
« Respuesta #10 : Marzo 27, 2009, 02:54:54 » |
|
Pokusaj da posaljes mejl ambasadoru i da ga pitas da li moze pozivno pismo bez pecata u policiji, samo da ti ta osoba to otkuca i da posaljee ambasadoru pismo i kopiju skeniranu svoje licne karte, tako je jednom mom drugu uspelo, rekao je da mu je hitno da dodje u Spaniju a da ta papirologija u spanskoj policiji traje dva meseca.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mattafix
Newbie
|
 |
« Respuesta #11 : Marzo 27, 2009, 07:56:07 » |
|
Ja sam se raspitivao za pozivno pismo i najverovatnije cu uspeti da ga dobijem i jos su mi rekli da ce to da overe kod notara i da mi posalju, pa se nadam da ce to da uspe...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Evelina
|
 |
« Respuesta #12 : Marzo 27, 2009, 11:29:40 » |
|
E, ako ce jos da ti i overe kod notara, onda odlicno. Drzim ti palceve!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mattafix
Newbie
|
 |
« Respuesta #13 : Marzo 28, 2009, 04:17:50 » |
|
Hvala i tebi takodje sa aplikacijom i doktorskim, a ako mi bude palo na pamet neko mudro pitanje , eto me opet... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Evelina
|