www.semanarioserbio.com
Mayo 17, 2012, 08:28:50 *
Bienvenido(a), Visitante. Por favor, ingresa o regístrate.

Ingresar con nombre de usuario, contraseña y duración de la sesión
Noticias:

Inicio   Ayuda Buscar Ingresar Registrarse  
Páginas: 1 2 [3]   Ir Abajo
  Imprimir  
Autor Tema: KONACNO RESEN PROBLEM PRIZNAVANJA VOZACKIH DOZVOLA  (Leído 1549 veces)
selo_moje
Full Member

Desconectado Desconectado

« Respuesta #30 : Septiembre 15, 2009, 10:35:08 »

Nemam nista protiv odlaska u inostranstvo, stavise i sam bih voleo da se oprobam, ali nikako necu da kazem da u Srbiji ne moze lepo da se zivi. Problem je sto i nasa omladina kao glavni cilj u zivotu postavlja sticanje novca i tu se gube prave vrednosti koje, verovali ili ne, jos uvek postoje kod nekih ljudi. A to da ni u Srbiji ne moze da se zaradi ili sta vec je neistina, ljudima je lakse da samo kukaju, ne rade nista i biraju poslove kao da su neki sugavi....Na kraju krajeva, nije bitno gde zivis nego kako zivis. Neko se snadje manje neko vise. Siguran sam, Evelina, da uzrok tvog odlaska u Spaniju nije 100% finansijski vec te je privukao izazov i verovatno ljubav prema jeziku i kulturi (zbog cega bih i ja otisao). Ali Soj011, brate, te komunisticke fore kolektiva ne prolaze u 21. veku, pa ako moj deda nije letovao na Bahamima ne vidim zasto bih zbog toga i ja odrzao tradiciju? Ili da mozda idem u "bratsku" nam Crnu Goru i platim vazduh koji disem...?Normalno je da svako zeli nesto bolje za sebe, apsolutno je nebitno gde se nalazis.     

I da, MNOGO vise vredis Evelina, niko ne moze da uporedi jednog doktora sa nekim imbecilom koji nije ni osnovnu skolu hteo da zavrsi a kakvih ima mnogo ovde... To niko ne moze da ospori! Svaki trud i muku treba nagraditi Guiñar

Uhh? ?? UhhUhh ?? ?? Uhh? UhhUhh??...

Prastare emigrantske price, mogli bismo o ovome do zore. Makar zarad ljudi koji se spremaju da odu, tj. dodju, treba objasniti neke osnovne stvari. Kakvih se sve gastarbajterskih prica mozete naslusati u Srbiji! Plate na Zapadu od 10000 evra, lako se zivi, itd. itd. Ovakvim pojednostavljivanjem se prica svodi na crno - belu sliku koja je daleko od realnosti.

Jedna stvar mi je posebno zanimljiva, a to je "spustanje kriterijuma". Osoba koja nikad u rodnom kraju ne bi npr. bila bebi-siterka tj. dadilja, ne bi radila ni u skoli a kamoli u npr. prodavnici, ne moze, smeta fakultet i sl. ... posle kratkog vremena u inostranstvu jedva doceka neki poslic a npr. posao u skoli bi vec bio premija. Dobro, ovde nema sramote, niko te ne zna Sonrisa   Girar ojos

Sta hocu da kazem? Da su mnogi bili ulozili makar prblizno isti trud u rodnom kraju koji ulazu ovde, ne bi ziveli gore, ako ne i bolje. Ko ovde sa fakultetom radi na gradjevini ili nesto majtorise, da je npr. isao svake godine u CG da postavlja plocice kao keramicar i sl. imao bi dovoljno para i za ta nesrecna letovanja i zimovanja (bez kojih danas ne mozemo da zivimo, jel'te) i da mu pretekne. A da i ne govorim o stanu ili kuci u vlasnistvu (ovde nema babe i dede ili tate i mame kod kojih ces da zivis ili koji ce ti ostaviti stan u nasledstvo), porodici na selu, nekoj vikendici i sl.

Mislim da je zasnivanje porodice jedna od prelomnih tacaka vrednovanja ovdasnjeg zivota. Ako dodjes ovde i nikog ne znas, ko ce da ti gleda i vaspitava decu ako po ceo dan oboje rintate? Nemas ovde ni rodbinu ni tazbinu, ko ce da ti pomogne, sta kad je dete bolesno, u kakvom kraju klinci odrastaju, u kakvu skolu idu, sa kim se druze? Itd. itd. To su jako bitne zivotne stvari koje daju pravu sliku "kvaliteta" zivota u jednoj zemlji a ne da sudimo samo na osnovu prica i mladalackog "zezanja", gde ima dobar provod na Majorci i sl.
selo_moje
Full Member

« Respuesta #31 : Septiembre 15, 2009, 10:53:28 »

obrazovati = stvoriti, formirati
obrazovati se = raditi na sebi ili dobiti obrazovanje u smislu skolskog obucenja, kao sto si ti napisao, jer ti ne mozes stvoriti ili formirati sebe, to su Bog i tvoji roditelji uradili.
a "obraz" je 1. dio lica 2. postenje, ispravno ponasanje, drzanje do morala i principa umiljatost, skromnost ili sta li vec, ali ta dva znacenja ne treba mijesati, isto kao sto ne mijesas dva znacenja rijeci "koljeno", kad ti neko kaze da ti je rodjak/brat drugog ili treceg koljena ili kad ti kaze da ga boli koljeno.
Interesantno je da na drugim jezicima isto se koristi rijec "obraz" ili pak "lice" u tom prenesenom smislu, npr. na spanskom "tener cara dura" ili na engleskom "lose/save your face".

A umjesto obrazovanja ja licno vise volim prelijepu rijec "prosvjeta", mnogo je slikovitija.

Preko vozackih dozvola, do obraza, jugoslovenstva, parade u BG...  Sonrisa Sonrisa Sonrisa Sonrisa Sonrisa Sonrisa Sonrisa Ovo je pravi forum  Sonrisa Sonrisa Sonrisa Sonrisa Sonrisa Sonrisa Sonrisa Sonrisa

Da sad ne duzim, ali i obrazovanje,  obraz (kao cast / ponos) samo su izvedene i prosirene reci i znacenja "obraz". Ova rec je prastara, i rekao bih da bi trebali da podjemo od njenog znacenja kao "lik". Covekov lik, neka forma... Jedan od prevoda grcke reci "ikona" je upravo - obraz. Dakle, onaj PRAVI LIK coveka (obraz i cast), zatim obLIKovanje (formiranje) coveka tj. licnosti je OBRAZovanje...

Covek je stvoren po OBRAZU Bozijem. Dakle, ne radi se samo o fizickom / materijanom obliku, tj. formi, nego o necemu mnogo dubljem.

Jedno od etimol. objasnjenja koje sam procitao je: "ob" je predlog / prefiks a koren je "raz" - izmedju ostalih znacenja "put", zatim "rez" (usek, odrezati, odseci...).
selo_moje
Full Member

« Respuesta #32 : Septiembre 15, 2009, 10:59:54 »

Citam ovo sto pisete oko jugoslovenstva itd. Ubij me, ja tu ne vidim tolike sustinske razlike, pogotovu kad bismo malo normalnije funkcionisali moglo bi da se dodje i do minimuma "operativne" saglasnosti. Svi se slozise oko "parade", a Afrikanac bi ih i dobro isprebijao, a SOJ011 ne bi, ha, ha,  Sonrisa Sonrisa Sonrisa

Sto se tice jugoslovenstva, meni je licno SOJ011-eva prica daleko bliza, ali bih bio lazov kada bih rekao da kod Afrikanca nema na momente zdrave logike. Ali, nije ova tema za to, treba da pisemo o vozackim dozvolama.

No, ipak je ovo samo forum.

Da ste mi zivi i zdravi.
K O P A O N I K
Administrator
Hero Member

« Respuesta #33 : Septiembre 16, 2009, 01:20:22 »

Drago mi je da si se vratio posle toliko vremena.....
Pa nema tu neke mudrosti, jednostavno zakljucujemo ono sto vec pise u knjigama, da ne postoji nista ni crno ni belo, sve su neki medjutonovi.....znaci sivilo Guiñar

Samo treba izdrzati jedno 60-70-80 godina ("jos malo setnje uz more", sto bi rekao nas zemljak Arsen Dedic koji sada snima pesme u duetu sa unukom Vise Vukova) "i gotovo"......

Mene ce spasti ljubav i lepota, ne znam vas..... Sonrisa

Afrikanac
Hero Member

« Respuesta #34 : Septiembre 16, 2009, 08:23:23 »

obrazovati = stvoriti, formirati
obrazovati se = raditi na sebi ili dobiti obrazovanje u smislu skolskog obucenja, kao sto si ti napisao, jer ti ne mozes stvoriti ili formirati sebe, to su Bog i tvoji roditelji uradili.
a "obraz" je 1. dio lica 2. postenje, ispravno ponasanje, drzanje do morala i principa umiljatost, skromnost ili sta li vec, ali ta dva znacenja ne treba mijesati, isto kao sto ne mijesas dva znacenja rijeci "koljeno", kad ti neko kaze da ti je rodjak/brat drugog ili treceg koljena ili kad ti kaze da ga boli koljeno.
Interesantno je da na drugim jezicima isto se koristi rijec "obraz" ili pak "lice" u tom prenesenom smislu, npr. na spanskom "tener cara dura" ili na engleskom "lose/save your face".

A umjesto obrazovanja ja licno vise volim prelijepu rijec "prosvjeta", mnogo je slikovitija.

Preko vozackih dozvola, do obraza, jugoslovenstva, parade u BG...  Sonrisa Sonrisa Sonrisa Sonrisa Sonrisa Sonrisa Sonrisa Ovo je pravi forum  Sonrisa Sonrisa Sonrisa Sonrisa Sonrisa Sonrisa Sonrisa Sonrisa

Da sad ne duzim, ali i obrazovanje,  obraz (kao cast / ponos) samo su izvedene i prosirene reci i znacenja "obraz". Ova rec je prastara, i rekao bih da bi trebali da podjemo od njenog znacenja kao "lik". Covekov lik, neka forma... Jedan od prevoda grcke reci "ikona" je upravo - obraz. Dakle, onaj PRAVI LIK coveka (obraz i cast), zatim obLIKovanje (formiranje) coveka tj. licnosti je OBRAZovanje...

Covek je stvoren po OBRAZU Bozijem. Dakle, ne radi se samo o fizickom / materijanom obliku, tj. formi, nego o necemu mnogo dubljem.

Jedno od etimol. objasnjenja koje sam procitao je: "ob" je predlog / prefiks a koren je "raz" - izmedju ostalih znacenja "put", zatim "rez" (usek, odrezati, odseci...).

ma da , to je tacno, "obraz" je prvobitno nesto kao i "lik" i "forma" istovremeno (jos jedan primjer je rijec "obrazac", to jest "formular"), nesto kao spanska rijec "imagen", ta fraza koju si napisao na spanskom je "Dios creó el hombre a su imagen y semejanza", s tim sto na vrlo starom jeziku, kao i na savremenom ruskom, "obraz" znaci i "nacin", npr. na ruskom  "etim obrazom" znaci "na ovaj nacin", to jest "de esta forma". Ali slozices se sa mnom da to bi sve sada zvucilo starinsko i da se u savremenom srpskom jeziku za to znacenje ne upotrebljava "obraz" nego "oblik", "liciti na" itd, to jest korijen "lik" ostaje u zivom jeziku a korijen "raz" ne tu tom znacenju "forma", zbog toga ja ne nabrajam to kao jedno od znacenja rijeci "obraz", iako je ono prvobitno.

samo nek' s'e zdravo
Páginas: 1 2 [3]   Ir Arriba
  Imprimir  

Ir a: